ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ο Δήμος Π. Φαλήρου απαγορεύει παρανόμως την διέλευση σκυλιών από πλατείες και πάρκα


Μια παράνομη παράβαση κανονισμού καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος επικαλείται ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου ώστε να απαγορεύει την διέλευση σκυλιών από πλατείες και πάρκα.

Στις πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί σ’ ένα παρκάκι που βρίσκεται στην Λεωφόρο Ποσειδώνος μεταξύ των οδών Ναϊάδων και Αφροδίτης αναφέρεται το εξής: «ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟ 20 – ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ».


Οι φωτογραφίες που έστειλε στο www.zoosos.gr o Πάνος Καφφές αποδεικνύουν ότι και αυτός το δήμος της Αττικής παρανομεί και καθώς όλοι οι κηδεμόνες σκύλων δεν ενημερωμένοι έρχονται συχνά σε σύγκρουση με τους γονείς που θεωρούν ότι αυτή η απαγόρευση όχι μόνο είναι σωστή αλλά είναι και νόμιμη.

Ο νόμος λοιπόν για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους δεν απαγορεύει σε κανένα δημόσιο πάρκο ή πλατεία να κάνετε βόλτα με το σκύλο σας. Όμως επιβάλλει και ο νόμος και η κοινή λογική να μαζεύετε τα κόπρανα του κατοικίδιου σας και να το κρατάτε υποχρεωτικά από το λουρί.

Υποχρεώσεις των κηδεμόνων ζώων κατά τη διάρκεια της βόλτας

Ο νόμος 4039/2012 (άρθρο 9 παράγραφος 10) ορίζει ξεκάθαρα μόνο το σε ποια σημεία απαγορεύεται να επανατοποθετούνται αδέσποτα που π.χ. έχουν στειρωθεί, έχουν εμβολιαστεί κ.ο.κ. από τους δήμους αλλά από εκεί δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να περνάμε μαζί με το ζώο μας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους».

Συνεπώς όλες οι πινακίδες σε δημόσιους χώρους που απαγορεύουν την διέλευση αδέσποτων ζώων (που φυσικά δεν ξέρουν να διαβάζουν) ή δεσποζόμενων είναι παράνομες.



Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τα κόπρανα των τετράποδων τους όπως ο νόμος ορίζει - αφού η παράβαση αυτή τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ - αλλά και να τα κρατάνε από το λουρί. Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 αναφέρει σχετικά με τις υποχρεώσεις κηδεμόνων ζώων: «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».

Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δεν είναι ανώτερες της ισχύουσας εθνικής ή κοινοτικής νομοθεσίας. Γι’ αυτό και μπορείτε να καταγγείλετε ακόμα και τους ιδιώτες που σε δημόσιους χώρους τοποθετούν παράνομες πινακίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου