ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΦΟ – ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ...

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών μαζί με τους Δ.Σ. ΜΠΟΥΓΑ και ΠΙΤΟΥΛΗ πάλεψαν και τα κατάφεραν .




Θα ανακληθεί η δωρεά του κ. Μαρτίνου;
Ο θεοσεβούμενος εφοπλιστής και το αμφιλεγόμενο γλυπτό Phylax
Aκόμη δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις για το αμφιλεγόμενο γλυπτό Phylax, που εξακολουθεί να δεσπόζει στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου.Το συγκεκριμένο έργο έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις, που θυμίζουν παλιές εποχές και έχουν πάρει διαστάσεις... εικονομαχίας. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι... φιλότεχνοι, οι οποίοι υπερασπίζονται το γλυπτό-έκτρωμα αλλά και τον δημιουργό του. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, βρίσκονται άνθρωποι της Εκκλησίας αλλά και θεοσεβούμενοι πολίτες, που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το τι πρεσβεύει το συγκεκριμένο έργο.

Θεοσεβούμενος άνθρωπος είναι και ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος. Ο ίδιος και η οικογένειά του έδωσαν τα χρήματα στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου για το συγκεκριμένο κόκκινο γλυπτό. Η οικογένεια Μαρτίνου βρισκόταν πάντοτε πολύ κοντά στην Εκκλησία, ενώ είναι γνωστό ότι έχει δωρίσει εκατομμύρια ευρώ για το εκκλησιαστικό έργο. Ταυτόχρονα, πρόκειται για μια διαχρονικά φιλότεχνη οικογένεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, φαίνεται ότι η δωρεά αποδείχθηκε άστοχη.

Ο κ. Μαρτίνος, γνώστης της τέχνης αλλά και άνθρωπος του Θεού, ίσως θα έπρεπε να έχει προβλέψει τις αντιδράσεις και τις αντιπαραθέσεις που θα προκαλούσε και μόνο η παρουσία του συγκεκριμένου κόκκινου γλυπτού στο Παλαιό Φάληρο. Θα έπρεπε να μην προχωρήσει στη συγκεκριμένη δωρεά. Ωστόσο, επειδή ποτέ δεν είναι αργά, πλέον ο γνωστός εφοπλιστής έχει μια μοναδική ευκαιρία να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Και για να γίνει αυτό, υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος: Να πάρει πίσω τη δωρεά του και με αυτόν τον τρόπο να απομακρυνθεί από την παραλία του Παλαιού Φαλήρου το γλυπτό που στάθηκε -και στέκεται ακόμη- αφορμή για έντονες προστριβές.

Υπενθυμίζεται ότι την απομάκρυνση του περιβόητου αγάλματος από τη θέση όπου ανεγέρθηκε στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου ζητά και ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Διονύση Χατζηδάκη. Ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τη χωροταξική τοποθέτηση του γλυπτού, ανάμεσα σε δύο παρεκκλήσια της Αγίας Σκέπης και του Αγίου Γεωργίου και πολύ κοντά στο μνημείο του Αποστόλου Παύλου, λέγοντας προς τον δήμαρχο ότι «συμμερίζομαι την άποψη πολλών χριστιανών της πόλεώς μας ότι δεν έπρεπε να τοποθετηθεί εκεί» το άγαλμα.
«Ηθελα επεισόδιο»
Από την πλευρά του, ο δημιουργός του γλυπτού Κωστής Γεωργίου έχει δηλώσει ότι... δεν περίμενε πως το έργο του θα προκαλούσε αυτές τις αντιδράσεις. «Δεν συμβολίζει κάτι το έργο, δεν είχα κάτι στο μυαλό μου. Ηθελα να δημιουργήσω ένα επεισόδιο σε ένα περιβάλλον. Το κόκκινο είναι το χρώμα της δουλειάς μου των τελευταίων χρόνων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε τελική ανάλυση, καλές είναι οι δωρεές, αρκεί να έχουν ουσία και να πιάνουν τόπο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου